Oukitel U22 ár bajnok okostelefon

img_20170825_123441.jpg

"Egy 74$-os (~19.000 Ft) telefontól nem sokat vár az ember, viszont az Oukitel U22-ben kellemeset csalódtam."

Egy egyszerű narancssárga dobozban érkezik rajta egy Oukitel felirattal, a dobozban találjuk magát a telefont rajta egy előre felhelyezett kijelzővédő fóliával, ezenkívül kapunk még egy Micro USB kábelt, és egy EU-s  töltőfejet hozzá. Amit szeretek ezekben a kínai telefonokban, hogy alapból adnak hozzá egy átlátszó szilikon tokot, nem a legminőségibb, de a semminél jobb.

Dizájnt és anyaghasználatot tekintve nem panaszkodhatunk, fém keretet kapott, és az oldalai lekerekítettek a kényelmesebb fogás érdekében. Igaz a hátlapja egy leszedhető fényes műanyag lap, viszont összességében jó behatást kelt. A hátlapon egyébként találunk egy ujjlenyomat olvasót is, és meglepően jó, nem a leggyorsabb, de legalább tényleg csak arra az ujjra old fel, ami be lett állítva. Ezenkívül a kínai telefonokban már megszokott Dual SIM-et kapjuk, ami maximum 3G-t tud biztosítani.

Kijelzőnek egy 5,5 colos 720p-s megjelenítőt kapott, talán kevésnek tűnhet ez a felbontás, mert ma már minden 1080p-s, de igazából észre sem venni nagyon a különbséget. Főleg egy ilyen olcsó telefonnál jól jön a kisebb felbontás, hiszen így a proci is gyorsabb tud lenni és az aksi idő is több. Ha már processzor, egy MTK chippet kapott, ami 4 magos és 1,3 GHz-es. Eléggé meglepődtem mikor kipróbáltam, mert azt gondoltam, hogy a facebook, és a messenger is akadozni fog rajta, viszont nem, sőt teljesen flottul ment rajta minden, még az egyszerű játékok sem jelentenek akadályt. RAM-ból 2GB-ot kapott, ami teljesen jó egy Android 7.0 futtatásához, merthogy egy ilyen új rendszert futtat a telefon. Ehhez társul még 16GB tárhely, amit Micro SD kártyával bővíthetünk, anélkül, hogy egy SIM kártya helyet fel kellene áldoznunk.

Ha valaki szereti a számszerű adatokat, nekik itt van egy Antutu benchmark, amin 24.000 pontot ért el, nem túl sok, viszont ár/érték arányban azt gondolom teljesen reális. Geekbench-ben pedig összevetettem egy Oneplus 3-al, a kevesebb pontú az Oukitel U22.

Kamerát tekintve elég érdekes a telefon. Ugyanis 4 kamera is található a készüléken, mind a két oldalra kettő. Hátul egy 13 MP + 2 MP, elől pedig 8 MP + 2 MP. Ebben a duál kamera dologban nem vagyok biztos, ugyanis próbáltam letakarva az egyik kamerát, de nem tapasztaltam különbséget, de kitudja lehet csak valami apró színkorrekció miatt használja, vagy valami. Egyébként az előlapi kamera a teljesen átlagos minőséget hozza, célját teljesíti, de túl szép képet ne várjunk. A hátlapi egy ennél érdekesebb kamera. Főleg azt vettem észre, hogy hajlamos túlexponálni (túl világos lesz a kép), így itt is egy átlagos minőséget kapunk, viszont ha megfelelőek a fényviszonyok, akkor egész szép képet lehet vele készíteni. Este pedig, ahogy egy olcsó kamerától várható nagyon zajos a kép. (Az alábbi képek mindegyik ezzel a telefonnal készült)

Vaku érdekes módon mind a két oldalon található. Igaz a szelfi kamera vakuja elég pici, így túl sok fényt nem ad a képhez. Viszont a hátlapi vaku egy rendes nagy vaku, amivel lehet jó képet is csinálni, de van, hogy itt is túlexponál.

Videó készítésben sajnos nagyon nem jól teljesített, itt meglátszik, hogy egy olcsó telefonról van szó.

Viszont amit még pozitívumnak mondanék, az a hangszóró. A telefon legalján helyezkedik el, ráadásul duál hangszóró. Hangosan és jól szólnak az árához képest, szóval videónézésre, vagy egy kis zenehallgatásra, na meg persze csengőhang lejátszásra tökéletes. ( A videóval csak érzékeltetni akarom milyen is lehet)

Aksiból egy 2700 mAh-s darabot kapott, ami kiszedhető, és ember függő, de körülbelül 1 napot bír ki a telefon, szóval átlagos aksi időt kapunk. Viszont van egy kis negatívum, az pedig, hogy 3 órán keresztül töltődik, ami közel sem nevezhető gyorsnak.

img_20170825_124045.jpg

Végezetül egy hatalmas pluszpontot adnék a gyártónak, mert ahhoz képest milyen olcsó telefon, foglalkoznak vele. Már október óta megvan a készülék, és meglepetésemre novemberben jött rá egy szoftverfrissítés, új Androidot ugyan nem kapott, de legalább odafigyelnek a telefonra, folyamatosan fejlesztik és javítják benne a dolgokat.

img_20170825_124218.jpg

Összességében ár/érték arányban egy remek készülékről beszélünk. Ha valaki általános használatra szeretne egy jó és olcsó okostelefont, akkor az Oukitel U22 egy nagyszerű választás.

A terméket a GearBest oldaláról vettem.