Tényleg a VR a jövő?

img_20171228_200646.jpg

A VR vagyis a virtuális valóság nem újdonság, viszont a technológia rohamosan fejlődik, így érdemes megnézni hol tart most.

Aki nem ismerné a VR működését, annak gyorsan elmagyarázom. A képet, amit szeretnénk látni, megfelezi a készülék és mind a két szemünknek külön lejátssza, majd mivel a fejünk mozgását is követi a kép, így teljesen átveri az agyat.

img_20171228_200735.jpg

A legjobb VR élményt az Oculus Rift, HTC Vive és ehhez hasonló készülékek kínálják. Viszont ezek nem olcsóak, egy ilyen készülék ára durván 100.000 Ft felett van, plusz még egy erős számítógép ára, ami futtatja a játékot. Így kézenfekvő megoldás lehet egy mobil VR. Itt szükségünk van egy kicsit erősebb telefonra, és egy pár ezer forintos tartó eszközre, amibe a telefon kerül. Jelen esetben ez a VR box. Természetesen a hatás közel sem ugyan az, de már egy ilyen cucc is képes bevezetni minket a VR világába.

img_20171228_200702.jpg

Itt ugye a telefon futtatja a játékot, így nem mindegy, hogy milyen. Mindenképp fontos, hogy 1080p-s vagy annál jobb kijelzője legyen, illetve minimum 5 colos méretben, de a legideálisabb az 5,5 col. Ahhoz, hogy elég erős is legyen, magyar árak szerint kb. olyan 80.000 Ft-os telefon kell minimum.

img_20171228_200809.jpg

Most pedig beszéljünk magáról a VR box-ról, ami igazából csak egy tartó a telefonnak. A lencsék helyzete, valamint a fejpánt állítható, így személyre szabhatjuk. A működése egyszerű, az oldalából kihúzunk egy tálcát, amiben egy rugós megoldással, akár 5 vagy 6 colos telefonnal is használhatjuk. nagyon tetszik, hogy mind a két oldalon lyukak vannak, amin keresztül a töltő kábelt, illetve fülhallgatót dughatjuk a telefonba a maximális élményért.

Összeszedtem pár dolgot mire is jó egy mobil VR. Lehet benne filmet vetíteni, mintha egy moziban ülnél, vagy 360 fokos videót nézni. Ugyanakkor rengeteg játék is van, köztük horror, vagy lövöldözős játékok. Viszont van egy program Riftcat, ami elhiteti a számítógépünkkel, hogy a mobil VR-unk valójában egy Oculus Rift, így akár rendes PC-s  VR játékokat is lehet telefonnal játszani. Kipróbáltam és nem volt rossz, egy picit a késes lehetett volna kevesebb, de élvezhető volt.

A VR box eleje elhúzható, mint a képen látszik. Hogy ez miért jó? Mert így használhatjuk a telefon kameráját. Eddig csak 1 alkalmazást láttam, ami ezt kihasználta. Az az app azt csinálta, hogy a kamera képét megkettőzte a kijelzőre, vagyis a valóságot tudtuk nézni, csak VR-ban. Nem zseniális?
img_20171228_200846.jpg

Összességében ha van egy erős telefonunk, akkor megéri azt a pár ezer forintot, hogy kipróbáljuk a VR élményt. Maga a VR box kényelmes, és végzi a dolgát.

A terméket a GearBest oldaláról vettem.